понеделник, 19 октомври 2015 г.

За цял чувал със слънце!

Чудно нещо е пестеливостта. Почти с отрицателен заряд. Да, ако си спестиш малко нерви, все ще е на добре. Ако си спестиш разни дразнители, все ще дишаш по-спокойно. Но...

Бива ли и слънцето да върви по нашите стъпки? То пестеливост, то свенливост, то открита сивота. Ту изникне зад някой пухкав побратим, ту се покрие за цяла вечност. Ту му се усмихна, ту бегом да го няма.

- А аз те викам, Слънцеее! Без теб не мога! И ако смяташ да си вечно скътано, няма да се разберем. Как сега да крача бодро? Как да пусна света през отворения до безкрай прозорец? Как да запечатам всяка глътка светлинка? Да, да, знам колко ти "влияя". :) И затова продължавам! Докато се срещнем отново. Край някоя полянка, на зелена тревичка и цял чувал със слънце. Имам изненада, в знак на благодарност (почти замяна). Чувал лъчи от теб, кесийка вкусно от мен. Ако имам топлото ти "Да", заповядай! :)


*                        *                       * 


Брускети с манатарки и риган






Необходими продукти:
- 340-350 г брашно (+ 1-2 с. л. за доомесване на тестото);
- 1 ч. л. суха мая; 
- 1 ч. л. захар;
- 1/2 ч. л. сол;
- 2 с.
л. брашно от манатарки (или 1 шепа сушени манатарки);
- щипка сушен риган;
- 1 с. л. олио; 
- 200 мл вода;
- зехтин и масло за намазване.


Брашното се смесва с маята, захарта, солта, блендираните манатарки и ригана. От една шепа сухи манатарки се получават точно 2 с. л. суха смес.
Олиото се сипва във водата и към тях постепенно и с бъркане се добавя брашнената смес. Омесва се еластично тесто, което не бива да лепне, но и не трябва да е твърдо.
Готовото тесто се оставя за 15-20 минути да почине на топло.
Нямам кръгли форми, нямах и кухненски ролки, с които Йоли си е помогнала (тук). Затова използвах метода на Бети за изпичане на френски багети (тук). Необходима е хартия за печене, която да бъде като преграда между всеки тестен цилиндър/фитил. При мен тавичката не се запълни докрай и след последната преграда от кухненска хартия, сложих намокрен и навит на руло вестник (1-2 лѝста), който да заеме празното пространство.
И така, хартията се намаслява и в нея се поставят тестените фитили (при мен се получиха 6 фитила с дължина около 25 см). Оставят се да втасат за 20 минути. След това се пекат на 200° C за около 15 минути, трябва да са полуготови.
Оставят се да изстинат напълно, като след изстиването може да престоят и във фризер за 15-20 минути. Охладени напълно, се режат на тънки кръгчета с остър нож.
Редят се в тава, постлана с хартия за печене. Всяко кръгче се маже от двете страни с потопена в зехтин четка (част от кръгчетата намазах със зехтин, смесен с разтопено масло). Излязоха ми точно 2 тави (от тези, които са към самата фурна) с плътно подредени кръгчета.
Пекат се до зачервяване отново на 200° C с режим на обдухване (около 20 минути).
Охлаждат се и се хапват с удоволствие!



Надявам се и вие да си хапнете с удоволствие, защото са наистина чудесни! Вече стана ясно откъде съм си помогнала. Йолинка, благодаря за поредната вкусотийка, с която зарадвах близките си! А на Бети благодаря за идеята за оформяне. :)



Стискайте ми палци за Слънцето! А може и вие да го приканите с някоя благинка. Току-виж спечелим и ни се усмихне ей толкова широко! :)

Усмихнат ден и от мен!




сряда, 7 октомври 2015 г.

Ухае на уют

Усещане за дом, поръсено с щипка носталгия. И как само ухае... На какво ли? На задруга, детски смях и кухня с вълшебства. Богатство от магии, което е се е разположило удобно в съзнанието ми без капка намек за раздяла. Част от мен, част от онази същност, която обича да се чувства домошар. И да споделя! Със себе си и с другите. Другите ли? Те носят същата магия. :)

И днес е така! Имам си гост, който вече омагьоса местенцето ми - Вили от "Кулинарна авантюра". Добре си ми дошла! Радвам се да те посрещна тук, за да се насладим взаимно на това, което носиш - добрина, грижовност и усмивки. И... Едни чудни, топли душички! Като теб. :)

Ето я и Вили!

..........................................


Преди  една  година  в "Кулинарна авантюра" ми гостува едно усмихнато и слънчево момиче!

Мечтателка, ентусиастка, философка, журналист, кулинар ….!! Една млада девойка, която винаги ме усмихва и повдига настроението ми!! Удоволствие и радост за мен е да я познавам макар и само виртуално!! 

Това е Гери от "Мус от краски и мечти"  и ако все още не сте попадали там, побързайте и се насладете на прекрасните й публикации!!

На свой ред тя любезно ми върна поканата, която приех с широка усмивка и отново леко притеснение с какво бих й гостувала, така че да я впечатля и да се представя добре!!
Така измина почти година, а аз все отлагах моето гостуване!

А е толкова вълнуващо, гъделичкащо и приятно да гостуваш, макар и да не е истинско!!



Гери, с още едно голямо извинение надничам плахо и ти нося ароматни кифли с локум!! 
Абсолютно съм убедена, че ще ти харесат!!



Кифли с локум







Станаха  толкова  мекички, пухкави, че чак аз се почуствах горда от себе си!! Е, формата е малко за критика, но ги разточвах на ръка без помощни средства като точилка.
Не знам дали някой е опитвал да замеси тесто за кифли със сладкарска сметана, но аз го направих. Щом става с вода, чай, мляко, заквасена сметана и с какво ли още не ... Защо пък и със сладкарска да не се получи!!
Е, получиха се и то мноого вкусни!!

 



Продукти:

2 яйца и 1 жълтък
1/2 кубче мая
щипка сол
1/2 ч.ч. захар
4 с.л. олио
100 мл вода
200 мл сладкарска сметана
4 до 5 ч.ч. брашно

1 пакет локум
пудра захар за поръсване



СТЪПКИ:


1. Пресяваме си брашното в голяма кръгла тава, правим кладенче, в което чукваме яйцата. Към тях добавяме захарта и объркваме.
2. Прибавяме олиото и сладкарската сметана и отново разбъркваме.
3. В 100 мл топла вода разтваряме маята заедно с 1 ч. л. захар и 1 ч. л. брашно и оставяме да втаса. След това прибавяме и маята към останалата смес в кладенчето.
4. Започваме постепенно да добавяме от брашното и замесваме меко еластично тесто, което оставяме да си почине за 30-тина минутки.
5. Премесваме отново тестото. Разделяме го на топки колкото едно голямо яйце.
6. Върху набрашнена повърхност с ръка раздърпваме тестото и оформяме елипса.
В единия край поставяме 1/2 парче локум, завиваме на руло и оформяме кифла.
7. Подреждаме оформените кифли в тава, покрита с хартия за печене, и оставяме да втасат.
8. След като втасат, ги намазваме с разбития жълтък, примесен с няколко капки олио и прясно мляко.
9. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.

Оставяме да изстинат върху решетка и обилно ги поръсваме с пудра захар.





Получиха се точно каквито си ги представях - меки, пухкави и вкусни!


Гери, удоволствие е за мен да споделя тези кифли заедно с теб и отново да ти благодаря за любезната покана. Чест е за мен да бъда в твоето уютно и приказно виртуално местенце !!!
Изпращам ти много слънчеви усмивки и топли, сърдечни прегръдки!!

 
*                 *                *


Вили, благодаря ти, че прие да ми гостуваш! Благодаря ти за винаги топлото отношение и за чудните кифлички, с които подслаждаш не само мен, но и всички, които ще ги споделят с нас! Какви са пухкавелки само! Определено се харесахме взаимно с тях, нямай съмнение.
И знай, че никога не е късно за хубавите моменти - този е такъв. :)

Е, нека ни е уютно! И сладко, разбира се. :)