неделя, 20 октомври 2013 г.

Кулинарно и не съвсем

Имаме си една отговорна задача този семестър - създаваме рубрики за радио. :)
След известно чудене за това какво ще правя, ми хрумна само една идея. А трябваше да предложим поне 10... Добре че ми се избистри умът и успях да формулирам по-ясно представата си, за да дам воля на замисленото.

И докато ми беше трудно да започна, вдъхнових се и реших, че ще споделям и тук "сготвеното". Е, няма да представям самата рубрика, а само текста към нея, но дано се подразбира внушението. И искрено се надявам да ви е интересно. :)


Започвам с идеята за един... тиквеник.

  "Манджа с действие" 

I част



Есента смело пристъпи и разгърна богатата си палитра. Блаженство за всички сетива...
Но за цялостна наслада трябва и храна, нали така? Затова днес ще приготвим един много вкусен тиквеник – в унисон със сезона.

Ще са ни необходими следните продукти: 
1. скандалното тефтерче на Филип Златанов;
2. стабилно количество от предвидените съкращения в администрацията;
3. членове на Държавна сигурност в медиите;
4. подробности около бежанския център във „Враждебна”;
5. най-мръсният въздух в Европа – българският;
6. за разкош – парченце шоколад с насекоми.

Приготвянето не изисква майсторски способности. Просто малко желание и нещата се нагаждат – къде според закона, къде извън него.

И така. Първо си разпределяме листовете от тефтерчето на Златанов. Те ще бъдат корите в нашия тиквеник. След това си отделяме едно хубаво количество предвидени съкращения в администрацията, които ще бъдат основния пълнеж, т.е. тиквата. Защото сме щедри, ще добавим и няколко бивши членове на Държавна сигурност, отправили се решително към българските медии. Е, как да не е колоритна плънката ни?
Основният вкус ще допълним и с подправки. За целта ще си съберем малко от мръсотията в бежанския център във „Враждебна”. По думите на столичния кмет условията там никак не са подходящи и крият риск за здравето. Точно като захарта, която се изисква в рецептата. Ще завършим с вредните изпарения в българския въздух – достоен заместник на ароматната канела.
Когато всичко е готово, слагаме достатъчно пълнеж върху всеки лист и старателно завиваме. Подреждаме в подходящ съд и запичаме до златисто.

Ако все пак има недоволни, предлагаме им парченце шоколад с насекоми. Уведомяваме ги, че това е най-новото откритие на френската гастрономия и усмивката е гарантирана.

Нека някой оспори блажения тиквеник, който приготвихме!


*                 *                 * 

Да ви е сладко!



36 коментара:

  1. Ехааа, много ме усмихна с написаното, Гери! Изключително интересно ми бе да прочета. :)
    Прегръдки и вдъхновяваща вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Дани, много се радвам! :) Да видим сега дали ще се справя със записите и монтажа... :)
      Изпращам ти прегръдка и много усмивки. :)
      Прекрасна да е вечерта ти!

      Изтриване
  2. Интересна идея, ама много токсичен е станал този тиквеник! Не смея да го погледна, камо ли да го опитам. Искам една по-позитивна манджа да забъркаш, Гери! :) И без това само помия се излива в медиите, ама упорито продължавам да се облъчвам и да си го причинявам - да гледам новини, да цъткам и да се възмущавам на българската долна политика. Отделно, че и с бежанските лагери също не съм съгласна! Колко ни е уредена държавата, колко сме си бедни и как цялата държава прилича на бежански лагер...
    Следващият път искам да баничка да ни приготвиш, ама с домашни яйчица и хубаво сиренце. ;)

    Позитивна и усмихната идна седмица, Гери! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, усмихна ме! ;)
      Такава е реалността, такъв е и тиквеникът ми. Но ще се постарая да забъркам някой път и нещо по-позитивно. Имам цяяял семестър. ;)
      Благодаря ти за коментара! :)
      Позитивна да е и твоята седмица, Светле! :)

      Изтриване
  3. ай и аз като виден критик на българската журналистика да те окепазя на бързо гиги хах
    замисълът да преплетеш кулинарията с актуалните теми в общественото просттранство намирам като сполучливо , но мисля че си спестила реалния обем на публикъцията в пъти , струва ми се че зяпам торента на филма в замунда да речем чета описанието и решавам дали да истегля филма . ся се сетих че представка в бг ис нема а има из ама карай , аре спирам да не згафя сериозно ся се забузих згафя със з или с е ама карай хахахаха

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами, Вели, не съм спестила нищо. Става въпрос за рубрика, която ще се слуша в радио, т.е. не може да е 10 страници. ;) А и аз тук публикувам самия текст към рубриката, така че... ;)
      А за думите - няма да те поправям, от мен да мине, хех.
      Поздрави! :)

      Изтриване
  4. Миличка, наистина много,много ще присяда този тиквеник, но какво да се прави такава е картинката в нашата страна! И все пак може с малко оптимизъм да го посипем отгоре, ще предаде живот на "ястието"! Браво за идеята и успех при представянето на задачката! Прегръдки и прекрасна нова седмица!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, аз далеч не съм песимист, напротив, по-скоро иронизирам, но с усмивка. Ако нямах вяра, че може и по-добре, нямаше въобще да се занимавам. :)
      И разбира се, че може с позитивизъм, то трябва, не само може.
      Изпращам ти на теб едно хубаво парче истински тиквеник с много усмивки. Някой път ще споделя как ме е учил моят дядо да го приготвям. :)
      Сърдечни поздрави и хубава да бъде и твоята седмица! :)

      Изтриване
  5. Гери, отсега ти казвам- тоя тиквеник не струва;)
    Надявам се да си го написала, както аз го прочетох;)))
    Успех, а другият път забъркай нещо наистина събрало колоритът ни- ще се получи , обещавам;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не струва, Марте, права си, ама той не е за ядене, а за мислене по-скоро. ;)
      Хубава вечер и поздрави на мъниците! :)

      Изтриване
  6. Интересна радиопрограма би било :) Има мегдан и за един зелник и някое щруделченце! Пък било то и с кофти привкус!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лу, благодаря, че намина! Радвам се, че разбираш идеята ми и много благодаря за идеите, ценни са ми.
      Поздрави и хубава вечер! :)

      Изтриване
  7. Много пикантен тиквеник ще стане Гери. Но пък точно по български. Помисли за един гювеч - може да стане и доста интересно също.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме, чудна идея ми даваш и ти с този гювеч, благодаря! :)
      Ще помисля и още как. Благодаря още веднъж!
      Поздрави и хубав ден. :)

      Изтриване
  8. Гери, поздравления за идеята! Сега ще ти кажа нещо, което не знаеш за мен, но аз работих в Дарик няколко години и мога да ти кажа, че материалите трябва да са такива - откровени и пиперливи! Трябва да провокират хората да изразяват мнение, а като съдя по коментарите в блога ти, се е получило точно това :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси! И да, не знаех, а би ми било много интересно да науча за този ти период в "Дарик".
      Днес даже записах рубриката в студио и я монтирахме. Да видим в сряда как ще се приеме (стискай палци).
      Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  9. Интересен прочит на нашумелите политически и обществени теми,Гери!Ето,че хобито ти развива още по-добре възможностите за подобни проекти!Пожелавам успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинце, благодаря ти искрено за подкрепата, която винаги ми оказваш, да знаеш, че е ценна за мен! :)
      Успешна седмица ти желая и аз и ти изпращам много усмивки!

      П.П.Писах ти едно писъмце преди време, дали си го получила?

      Изтриване
  10. Добре де, Гери, такава е действителността ни, ама защо на тиквеник я оприличи, стига му негативната наситеност на горкия....Ама този засяда на гърлото, за разлика от истинския, краските му не радват, а се чудя докога точно такъв ще го похапваме... Пожелавам ти красива седмица и истински багри около теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, аз много обичам и тиква, и тиквеник, умирам си за това лакомство. И е сезонно сега.
      Е, има и скрит смисъл тиквеникът, та затова. ;) Пък и нали знаеш, в случая тиквеникът не е за хапване. :)
      Благодаря ти, че намина при мен. Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  11. Гери, това е интересна хрумка. Лошото е, че тиквеника ние си го обичаме и май няма да се откажем да го опитваме. Де да беше само оригиналът, а то и този доста добре си го хапваме. Дано пък най-сетне направим разликата между двата и дано точно от твоя се откажем!
    Стискам ти и аз палци, успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, ето това наистина ме зарадва, благодаря ти! :)
      Дано да се откажем, да, че да му се насладим в чистия и прекрасен вариант.
      Сърдечни поздрави с пожелание за хубава вечер!

      Изтриване
  12. Браво,Гери!
    "Заразена " от твоята рубрика и аз вчера правих тиквеник :))
    Обожавам го и си го хапнах с удоволствие!
    Прегръдки и дерзай

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме, благодаря ти, радвам се, че си ме разбрала. :)
      А тиквеникът ти със сигурност е на светлинни години от моя. Хапни си парченце и за мен, умирам си за това лакомство.
      Прегръдки и от мен!

      П.П. И не съм забравила за обещанието, просто чакам да имам възможност. ;)

      Изтриване
  13. Отегчена съм от тиквеници ,но не пропущам да ги опитам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз, Мира, и аз. Затова наваксвам с истински. :)
      Усмивки! :)

      Изтриване
  14. Translation is not the greatest but if you are writing about pumpkin...that is one of my favors. Hugs and kisses, my dear friend:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Google translator is always a problem...
      But you are almost close to what I mean, Zokie. ;)
      Yes, I'm writing about pumpkin, it's something like a pumpkin strudel. But this strudel is different because it's not real. It's made of bulgarian problems so it's a metaphor.
      Thanks for coming here and have a wonderful evening, my dear friend! :)

      Изтриване
  15. :))) Гери, как се смях на глас! Наистина очаквах рецепта:) а като зачетох продуктите ....Тази рецепта не е за мен:). Прегръщам те и ти пожелавам все така и още много творческо вдъхновение, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, радостта е моя, щом съм те усмихнала. :)
      И аз те прегръщам силно и ти пожелавам винаги да си ми такова вдъхновение - есенните ти предложения са страшно колоритни! :)

      П.П. И пак да попитам, а ти реши дали да ми отговориш - да не би да живееш вече зад граница?

      Изтриване
  16. Ох ... усмихваме се ние, усмихваме ... ама си е направо за плач Гери!
    А на теб стискам палци и ти пожелавам успех! Написала си го отлично ...замисъла е подразбран ... дано се оцени и за отличен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е за плач, Дани, аз вярвам, че нещата ще се оправят някога и не искам да спирам да вярвам! :) Само трябва да сме силни...
      Благодаря ти за подкрепата, наистина. Всичко добро и усмихнат ден на слънчевото местенце!

      Изтриване
  17. Интересно и оригинално хрумване, Гери,
    убедена съм, че ще се хареса и ще създадеш още много хубави идеи...
    Желая ти успех, сърдечни поздрави и усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диди, ще се опитам. :)
      Усмихната да бъде и твоята вечер!

      Изтриване
  18. Гери, много интересно си го замислила, сигурна съм, че ще спечелиш овациите. Моите поздравления и само напред и нагоре. Дерзай, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, благодаря за подкрепата! Радвам се, че ти харесва идеята, да видим какви ще ги "забъркам".
      Сърдечни поздрави и на теб, и на най-красивата българска планина (всички са ни красиви, но все пак! :)

      Изтриване